Uudised

Vidrike küla lood said raamatuks

06:45 22.03.2018

Külaseltsi  eestvõtmisel andsid vidrikelased Eesti 100. aastapäevaks välja järjekorras juba teise küla ajaloo kogumiku „VIDRIKE LOOD – ajad ja inimesed". 

Raamatu koostamine pakkus palju põnevaid leide. Näiteks saime Facebooki teel kontakti viimase Vidrike mõisniku Vikenti  Chmielevski USAs elava tütretütre Olgaga.  Samuti saime tänu juhusele kokku lapsepõlves kauplusemajas elanud õdede Selma ja Astaga, kellelt pärinevad ühed raamatu kõige värvikamad meenutused.

Raamatus avaldatud lugude keskmes on külaelanike mällu jälje jätnud inimesed, olgu nendeks siis viimase mõisniku järeltulija Aleks Veispal, kolhoosiesimees August Toom või napsulembene pullimees Juhan Zupping. Loomulikult on kõik lood illustreeritud ajalooliste fotodega, mida kogusime kokku üle saja.

Palju avastamisrõõmu pakkusid meile internetiarhiivide otsingud. Saime teada, et Vidrike mõisa ajalugu ulatub 300 aasta taha ning et siinsete mõisnike seas on olnud nii kuulsa saksa kirjaniku Schilleri õpilane ja sõber kui ka Ararati mäe vallutaja.

Raamat lõpeb tänase päevaga. Kolm hiljuti külla elama tulnud peret räägivad oma Vidrikele jõudmise loo. Meie eesmärk on julgustada inimesi siia elama tulema, sest Vidrikel on lisaks pikale ajaloole ka väga vahva külaelu.

Ligi neljakümne tänase ja endise külaelaniku meenutused panid raamatuks kokku Marju Adams ja Ivika Nõgel.

Trükise valmimist toetasid kohaliku omalagatuse programm, Otepää vallavalitsus ja Vidrike ettevõtjad. Raamatut saavad kõik soovijad endale soetada Vidrike külamaja restoranist.

Ivika Nõgel
Vidrike külavanem

Allikas: www.otepaa.ee
Otepää turismiinfo
Otepää
Via Hanseatica