Uudised

Dalai-laama külaskäigust Otepääle möödus 30 aastat

15:16 06.10.2021

Tiibeti rahva- ja usujuht Tema Pühadus XIV dalai-laama Tenzin Gyatso külastas Eestit ja Otepääd 1991. aasta 3. oktoobril ning õnnistas Pühajärve samal päeval. 3. oktoobril 2021 toimus Pühajärve kaldal, dalai-laama külaskäigu mälestusmärgi juures külaskäigu mälestusüritus.

Uuendatud mälestussamba juures tegi palvuse Tallinna Drikungi Keskuse õpetaja laama Drupon Sangyas Rinpoche. Pühajärvele pühendatud etteaste „Pühajärve sõnas ja muusikas" tegid näitleja Merilin Kirbits ja muusik Tobias Tammearu. Kohaletulnud vallakodanikud meenutasid 30-ne aasta taguseid sündmusi.

„Dalai-laama külaskäigu tähtsusest saame aru alles praegu, see oli toona suur ja tähtis asi," mainis Otepää vallavanem Jaanus Barkala oma sõnavõtus.

Tiibeti usujuhi kutsus Otepääle toonane Otepää linnapea Jaanus Raidal. Jaanus Raidal meenutas, et idee dalai-laama kutsumiseks andis talle orientalist Linnart Mäll. „Olin kohe ettepanekuga nõus. Vormistasime linnakantseleis kutse ning saatsime selle Linnart Mällile, kes selle ka edasi toimetas. Dalai-laama oli tollal paguluses nii et tema kohalesaamine oli omaette kunsttükk. Olin jõudnud linnapeaks olemise ajal sõlmida mitmeid sõprussuhteid teiste riikide esindajatega ja tänu sellele sai dalai-laama külaskäik siia ka võimalikuks. Pärast külaskäiku Eestisse saavutas dalai-laama ülemaailmse tähelepanu ning teda hakati kutsuma ka mujale lääneriikidesse," lisas Jaanus Raidal.

Dalai-laama külaskäigu mälestuseks püstitati Pühajärve kaldale puidust mälestusmärk. Selle aasta juuni algul mälestusmärk renoveeriti. Otepää vald tänab ja tunnustab kõiki, kes aitasid sammast renoveerida.  Samba taastamise eestvedajaks ja inseneritöö tegijaks oli vallavalitsuse liige Uuno Laul. Oma abikäe ulatasid veel Tarmo Rello ja Sander Leppik Sihva puutöökojast, kes tammeplangud mõõtu lõikasid, Techne Töökoda ja selle juhataja Karl Mõts ning keevitaja Taavet Hausenberg. Kõige suurema töö tegi ära aga Indrek Kapp, kes samba detailidest kokku pani, lihvis ja värvis ning paigaldamist organiseeris. Oma panuse andsid ka OÜ Akser ja OÜ Palu Teenused töömehed.

Kokku on dalai-laama Eestist külastanud kolmel korral – 1991. aastal, 2001. aastal ja 2011. aastal.

Fotod üritusest on jagatud Flickris

Allikas: www.otepaa.ee
Otepää turismiinfo
Otepää
Via Hanseatica